Zpráva o Noci s Andersenem

Letošní Noc s Andersenem byla pro naši školu v pořadí již pátou nocí. Pro děti bylo opět připraveno čtení knížek, společné povídání nad knížkami s kamarády i učiteli a další doprovodný program. Sešli jsme se v pátek 4. 4. 2014 v 18 hodin. Děti byly rozděleny do 3 skupin a „ubytovány“ na pracovny v prostorách internátu. Letošní pohádkovou noc zahájila paní Dagmar Turková, náš milý host – vedoucí knihovny z Knihovny a tiskárny pro nevidomé K. E. Macana.

Paní Dagmar Turková přečetla dětem svou oblíbenou pohádku Diamantová sekera, a protože se dětem její čtení líbilo, přidala ještě dvě další pohádky. Krátce pohovořila o knihovně i nahrávacím studiu, kde herci načítají knihy pro nevidomé. Jako dárek přinesla dětem CD s pohádkami a pozvala nás na návštěvu knihovny.

Dalším bodem programu bylo seznámení s elektronickými čtečkami knih a e-knihami. S Petrou Salvetovou si děti popovídaly o audioknihách a možnostech poslouchat knihy i prostřednictvím CD nebo MP3 přehrávačů.

Po krátké přestávce čekaly děti dílny. Děti si po skupinkách postupně vyzkoušely všechny tvořivé dílny. Pod vedením paní ředitelky Martiny Malotové a zástupkyně Ivany Kokoškové si děti vyzkoušely jaké je to hrát loutkové divadlo. Děti byly nejen velmi šikovné, ale hraní divadla je také moc bavilo. Druhou dílnu – recitační, vedly paní učitelky Dana Žemličková a Daniela Schimánková. V této dílně si děti vyzkoušely nejen naučit se básničku, ale také ji krásně přednést. A poslední dílna byla výtvarná, kterou vedli pan učitel Daniel Kubín a paní učitelka Božena Polednová. V této dílně děti vyráběly jednoduchou loutku z dřívka a barevných papírů. Všechny dílny děti bavily a dařilo se jim nejen díky péči výše zmíněných učitelů, ale také díky báječným pomocnicím z 9. třídy. Miluše Blumová a Tereza Zelenková se staly průvodkyněmi dílen a samy nacvičily pro děti divadelní představení a předvedly recitaci básní.

Když se přiblížila 21. hodina, rozloučili jsme se s dětmi, které odcházely domů a pomalu se uložili do spacáků, připraveni na noční čtení. Děti, které si z domova přinesly knížky, měly možnost představit je svým kamarádům a přečíst si z nich ukázky. Četli jsme Andersenovy pohádky, ale i ukázku z nové knížky P. Morkese, kterou poskytl pro letošní Noc s Andersenem. Po nezbytné večerní hygieně se děti uložily ke spaní a ještě před spaním vyzkoušely poslouchat audio knihy – pohádky nebo dobrodružné příběhy z CD přehrávače.

Ráno se někteří probouzeli již velmi brzy, jiným se ale příliš vstávat nechtělo. Přesto jsme v 7,30 byli již všichni vzhůru. Po snídani a rozcvičce s knížkou jsme zhodnotili letošní Noc s Andersenem a naše pohádkové nocování ukončili. Jako vzpomínku na letošní Noc s Andersenem si děti kromě zážitků odnesly tradiční pohlednici a také dárek od paní Dagmar Turkové – CD s pohádkami.

Nezbývá, než poděkovat dospělým, kteří neváhali věnovat svůj volný čas našim dětem. Kromě výše zmíněné paní Dagmar Turkové patří velké dík všem učitelům, kteří se letošní Noci s Andersenem aktivně účastnili a přispěli tak ke zdárnému průběhu této akce. Děkuji Mirce Trefné, Martině Malotové, Ivaně Kokoškové, Daně Žemličkové, Daniele Schimánkové, Danovi Kubínovi i Boženě Polednové. Velmi děkuji za pomoc žákyním 9. třídy Milušce Blumové a Tereze Zelenkové. Děkuji také kuchařkám za večeři a snídani, kterou pro nás připravily a všem dalším, kteří se dále podíleli na přípravě letošní Noci s Andersenem. Děti byly spokojené a to je naše největší odměna. Díky!

Příští Noci s Andersenem zdar!

 

Aktuality
Projekt OP JAK
 
 
SMART vzorová škola
 
 
Scio - Pečujeme o vzdělávání