Zpráva o Noci s Andersenem 2017

Z pátku 31.března na sobotu 1.4. 2017 proběhla na naší škole akce zaměřená na podporu dětského čtenářství, kterou pořádá Klub dětských Svazů knihovníků a informačních pracovníků ČR pod záštitou velvyslanectví Dánského království v Praze.

Jde o celorepublikovou i celoevropskou akci, která má u nás dobrou tradici, což dokazuje to, že letos jsme ji pořádali již po osmé. Akce se zúčastnilo 40 žáků, přespávalo 28 z nich. Nocovali jsme s hrdiny komiksového časopisu Čtyřlístek, s Bobíkem, Fifinkou, Pinďou a Myšpulínem, připomněli jsme si 180 let od napsání   pohádky Hanse Christiana Andersena Císařovy nové šaty a dvacet let od prvního vydání příběhu J.K. Rowlingové Harry Potter. Letošní Noc byla pro nás výjimečná především v tom, že nás svou vzácnou návštěvou poctil sám velvyslanec Dánského království v Praze pan Christian Hoppe, který nám v dánštině přečetl méně známou Andersenovu pohádku „Je to naprosto jisté“. V českém překladu ji přečetla paní učitelka Iva Kokošková. Při prezentaci o Dánsku jsme se dozvěděli mnoho zajímavostí, z nichž mnohé byli pro nás nové. Velkou radost nám udělaly i dárky od pana velvyslance.

Po skončení tohoto slavnostního programu a rozloučení s naší milou návštěvou jsme se z auly školy přemístili na školní internát a po krátké přestávce a večeři jsme si všichni společně přečetli Andersenovu pohádku Císařovy nové šaty. Poté následoval doprovodný program - kvízy, tajenky, malování obrázků z pohádek apod., a zejména četba oblíbených knih, které si děti přinesly s sebou.

Ve 21,00 jsme se rozloučili s dětmi, které odcházely domů. Po nezbytné večerní hygieně se přespávající děti pomalu uložily v pracovnách školního internátu do spacáků. Mladší děti usnuly téměř ihned, starší si ještě před spaním četly další Andersenovy pohádky nebo četly vlastní knihy. Druhý den ráno jsme byli v 7,30 všichni vzhůru. Po ranní hygieně, snídani a rozcvičce s knihou jsme společně zhodnotili právě uplynulou Noc s Andersenem a naše pohádkové nocování ukončili. Jako vzpomínku si děti odnesly kromě zážitků tradiční pohlednici a pamětní list. Ve  středu 5.4. proběhne ještě poslední bod Noci a to vyhodnocení výtvarné a literární soutěže na téma Pohádka.    

Nezbývá, než poděkovat všem dospělým, kteří neváhali věnovat svůj volný čas našim dětem. Především panu velvyslanci Dánského království v Praze Christianu Hoppemu a jeho doprovodu, velké díky patří všem organizátorům a učitelům, kteří se letošní Noci s Andersenem aktivně zúčastnili a přispěli tak k úspěšnému průběhu celé této akce. Děkuji paní ředitelce Martině Malotové i paním učitelkám Ivě Kokoškové, Katce Matulové, Lence Čihákové, Lence Marušákové, Heleně Sochové, Daně Žemličkové, Petře Skuhrové i Dáše Bartlové. Děkuji také našim kuchařkám za večeři a snídani, kterou pro nás připravily.

Letošní Noc s Andersenem se opět velmi vydařila, děti i my dospělí jsme odcházely spokojeni a s dobrými pocity. Těšíme se na příští rok.                                                                 

A. Valentová

 

 

 

 

 

 Více fotografií v galerii...

Aktuality
Projekt OP JAK
 
 
SMART vzorová škola
 
 
Scio - Pečujeme o vzdělávání
 
 
 
 
Videa školy
 
 
QR kód
 
 
Rodiče vítáni
 
 
Partnerská škola
 
 
Ověřená instituce