Zpráva o Noci s Andersenem 2015

Datum konání: 27.- 28.3.2015 Letošní Noc s Andersenem byla věnována 100. výročí narození Jana Drdy. Byla v pořadí patnáctá a na naší škole proběhla již po šesté. Noci se zúčastnilo celkem 36 dětí, které byly rozděleny do 4 pracovních skupin, přespávalo 24 dětí. Pro všechny účastníky bylo připraveno čtení knížek, společné povídání nad knížkami s kamarády i učiteli a další doprovodný program.

Letošní pohádkovou noc zahájil v aule školy mladý herec Filip Cíl, náš milý host, kterého děti přivítaly s velkým nadšením, protože ho znají např. z televizního Studia kamarád.  Filip přečetl Drdovu pohádku „Jak princezna hádala až prohádala“, kterou velmi pěkně prokládal různými hádankami a tak do čtení zapojil i všechny své posluchače. Děti si na památku odnesly i jeho fotografii s věnováním a podpisem.

Dalším bodem společného programu bylo vystoupení žáků  8. a 9. třídy, ve kterém nás seznámili s Hansem Christianem Andersenem a Janem Drdou. Velmi zajímavá byla i ukázka canisterapie paní Niny Krásenské a jejího pejska Olinky, doplněná četbou pohádky Josefa  Čapka „Jak pejsek s kočičkou pekli dort“. 

Po skončení společného programu jsme se z auly školy přemístili na školní internát a po krátké přestávce a večeři následovaly tvořivé  dílny. Děti měly možnost si zahrát loutkové divadlo, které nám zapůjčila paní ředitelka Malotová, vyzkoušet si pod vedením paní učitelky Vojáčkové různé výtvarné techniky, upéct si spolu s paní učitelkou Jandovou v  naší nové  krásné cvičné kuchyňce „drdovníky“ nebo složit z rozstříhaných kousků obrázky z pohádek Jana Drdy. Dalším doprovodným programem byla křížovka a omalovánky s tematickým zaměřením letošní NsA. Přečetli jsme si i pozdravy k Noci s Anderesenem od pana režiséra Zděňka Trošky a básníka, textaře a scenáristy Pavla Cmírala.

Ve 21,00 jsme se rozloučili s dětmi, které odcházely domů a pomalu se uložili v pracovnách školního internátu do spacáků, připraveni na noční čtení. Četli jsme Andersenovy knížky a   ukázky z pohádek Jana Drdy. Děti, které si přinesly své vlastní knížky, měly možnost představit je svým kamarádům a  přečíst si z nich ukázky.   

Po nezbytné večerní hygieně se děti uložily ke spánku, mladší děti usnuly téměř ihned, starší si ještě před spaním vyzkoušely poslouchat audio knihy – pohádky nebo dobrodružné příběhy z CD přehrávače.

Druhý den ráno jsme byli v 7,30 všichni vzhůru. Po ranní hygieně, snídani a rozcvičce s knihou jsme společně zhodnotili letošní Noc s Andersenem a naše pohádkové nocování ukončili. Jako vzpomínku si děti odnesly kromě zážitků tradiční pohlednici, pamětní list i fotografii herce Filipa Cíla.

Nezbývá, než poděkovat všem dospělým, kteří neváhali věnovat svůj volný čas našim dětem. Kromě zmíněného Filipa Cíla a paní Niny Krásenské s Olinkou patří velké díky všem organizátorům a učitelům, kteří se letošní Noci s Andersenem aktivně zúčastnili a přispěli tak k úspěšnému průběhu této akce. Děkuji Ivě Kokoškové, Mirce Trefné, Radce Zavadilové,   Katce Matulové, Ivaně Hášové, Ivetě Jandové, Lence Marušákové, Janě Hazukové, Zuzce Vojáčkové, Katce Kopcové, Petře Skuhrové  i Heleně Sochové.

Děkuji také našim kuchařkám za večeři a snídani, kterou pro nás připravily a za výborné buchty od paní Baránkové.

Letošní Noc s Andersenem se vydařila, děti odcházely spokojené, což je pro nás to nejdůležitější. Těšíme se na příští rok. 

  

                                                                                                                      A. Valentová

Aktuality
Projekt OP JAK
 
 
SMART vzorová škola
 
 
Scio - Pečujeme o vzdělávání
 
 
 
 
Videa školy
 
 
QR kód
 
 
Rodiče vítáni
 
 
Partnerská škola
 
 
Ověřená instituce